haladás

Irányjelzővel jelezni kell az elindulás szándékát. A jelzést már a manőver megkezdése előtt el kell kezdeni, és a manőver befejezéséig kell adni.

Az út széléről / parkolóhelyről / parkolóból / garázsból történő elinduláskor elsőbbséget kell adni az úton haladó járművek és gyalogosok részére.

Lakott területen belül lassítással vagy megállással kell lehetővé tenni az autóbusz elindulását az autóbusz-öbölből.

Lakott területen kívül ez nem kötelező.

Lakott területen kívül mindig a külső, jobb szélső sávban kell haladni. 

Ezeken a többsávos utakon a belső sávra vagy sávokra csak előzés, kikerülés, balra bekanyarodás, megfordulás céljából lehet ráhajtani.

Lakott területen kívül, ahol több azonos irányú forgalmi sáv van, ott személygépkocsival, kistehergépkocsival vagy motorkerékpárral a folyamatos előzés is megengedett, tehát több járművet is meg szabad előzni.

Kettőnél több sávos úton a harmadik és további belső sávokra csak a személygépkocsi és motorkerékpár hajthat rá. A balra bekanyarodáshoz történő besoroláshoz pedig bármelyik jármű ráhajthat ezekre.

Amennyiben a külső sávban folyamatos a kocsisor, akkor a belső sávban is haladhatunk addig, amíg a külső sávban annyira ritkul a forgalom, hogy oda vissza lehet sorolni.

Az egymás melletti telített sávokban azonos irányban haladó forgalom esetén a járművek egymás melletti elhaladása nem számít előzésnek.

Az olyan utakon, ahol az azonos irányú forgalmi sávok nincsenek terelővonalakkal kijelölve, ott mindig jobbra tartással kell közlekedni, vagyis előzés után vissza kell térni az úttest jobb szélére. 

A követési távolság akkor biztonságos, ha az előttünk haladó jármű hirtelen fékezése esetén is meg tudunk állni mögötte.

Egysávos úton a 7 méter hosszt meghaladó járműszerelvénnyel (pótkocsi vontatásakor) lakott területen kívül legalább akkora követési távolságot kell tartani, hogy egy előzést végrehajtó személygépkocsi be tudjon elénk sorolni.

error: Kérünk rá, hogy ne másold !!