Ha a rendőrt szemből vagy hátulról látjuk – akár leeresztett, akár oldalra kinyújtott karokkal – akkor „Tilos” jelzést mutat, tehát meg kell állnunk a kereszteződés előtt.

A rendőr jelzéseit kell akkor is követni, ha azok ellentétesek a közúti jelzésekkel!

Ha az oldalát látjuk a rendőrnek, akkor őt megkerülve balra, valamint egyenesen és jobbra is áthaladhatunk a kereszteződésen.

Amikor a rendőr függőlegesen felemeli a karját, az a forgalom irányának megváltozását jelzi.

Ha a rendőrt oldalról látjuk,

  • akkor gyalogos nem léphet az úttestre, a már átkelő gyalogosoknak pedig minél előbb be kell fejezniük az átkelést,
  • a féktávolságon belül lévő járműveknek mielőbb át kell haladni a kereszteződésen, a féktávolságon kívül lévőknek pedig meg kell állni a megállás helyét jelző vonalnál, ha ilyen nincs, akkor az útkereszteződés előtt.

Ha szemből érkezünk a rendőrhöz,

  • akkor pedig az elindulásra kell felkészülnünk.

Ha oldalról látjuk a rendőrt, de keresztbe kitartja elénk a karját, vagy a tenyerével „Állj!” jelzést ad, akkor tilos behajtani a kereszteződésbe.

Ha oldalról látjuk a rendőrt, és a kezével hívó-terelő jelzést ad nekünk, akkor a balra bekanyarodásnál a rendőrt nem kell megkerülni. (Az ilyen karjelzésnél jobbra és egyenesen is továbbmehetünk, ha ezt semmilyen közúti jelzés nem tiltja.)

A rendőr ilyenkor „Tilos” jelzést mutat a nekünk szemből érkezőknek.

Ha oldalról látjuk a rendőrt, és a felénk eső kezével maga mögé mutat, akkor jobbra, egyenesen és balra is továbbmehetünk.

Ilyen rendőri karjelzés esetén a balra bekanyarodónak nem kell megkerülnie a rendőrt, hanem még a rendőr elérése előtt kell befordulnia, úgy, ahogy a rendőr mutatja.

error: Kérünk rá, hogy ne másold !!